Naš živi, postojeći superheroj.

Hiperbarična oksigenoterapija
za zacjeljivanje rana

Ranama je potreban kisik za prirodno zacjeljivanje i hiperbarična oksigenoterapija se uspješno koristi kao dopunska terapija za zacjeljivanje rana.

Kisik ima vitalnu ulogu u zacjeljivanju rana

Ranama je potreban kisik za prirodno zacjeljivanje i hiperbarična oksigenoterapija se uspješno koristi kao dopunska terapija za zacjeljivanje rana. S obzirom na sve više istraživanja koristi od HBOT za različite vrste rana, oksigenoterapija se može smatrati značajnom stavkom u medicinskoj strategiji za ubrzavanje procesa zacjeljivanja i oporavka.

Liječnik koji tretira ranu može preporučiti konkretan medicinski protokol potreban za terapijski proces u hiperbaričnoj komori za zacjeljivanje rane.

Zbrinjavanje rana od termičkih opeklina

Zacjeljivanje i zatvaranje rana od opeklina je glavna briga terapeuta koji radi s pacijentima s ozljedama od opeklina. Glavni učinak termičkih opeklina je uništenje kože i oštećenje mišićno-koštanih sposobnosti, ovisno od težine opekline. Dokumentirani pozitivni učinci hiperbarične oksigenoterapije:

  • Smanjuje formiranje edema nakon opeklina zbog hiperoksične vazokonstrikcije
  • Potiče neoangiogenezu, stvaranje novih krvnih sudova
  • Povećava broj regenerativno aktivnih folikula
  • Unaprjeđuje regeneraciju epitela

Pomoćna terapija za zacjeljivanje rana od opeklina

Rane i opekline su mjesta ozljede kojima je potrebno stalna njega kako bi zacijelile uz minimalne ožiljke. Ako se koristi kao dopunski tretman, hiperbarična oksigenoterapija može pomoći da se smanji smrtnost i ograniči potreba za kirurškim intervencijama kod pacijenata s blagim i težim opeklinama.

Hiperbarična oksigenoterapija je vrlo učinkovit tretman za emboliju, trovanje ugljičnim monoksidom, ozljede iz prometnih nezgoda s akutnom traumatskom ishemijom, bakterijsku infiltraciju nekrotičnih rana i dodatne probleme koji pogađaju kožu, tkiva i kosti.

Hiperbarična oksigenoterapija potiče oksigenaciju tkiva i poboljšava prodor kisika periferno od ishemijskih rana za potrebe aktivacije angiogeneze i zacjeljivanja rane.

Hiperbarična oksigenoterapija je prirodna kao disanje

Oksigenoterapija je jedan od najmoćnijih i 100% prirodnih načina za smanjenje upala, brže zacjeljivanje rana i optimizaciju i tjelesnih i mentalnih sposobnosti.

Vitalno ulaganje u zdravije življenje

Uživanje u optimalnom zdravlju je najbolji povrat ulaganja na tržištu

Hiperbarične komore OxyHelp su dostupne za isporuku diljem svijeta.

Pročitajte više o planovima ulaganja

Što je točno rana?

Rana je prekid kontinuiteta neoštećenih struktura tkiva, koji se uglavnom povezuje s gubitkom integriteta. Oštećenje može biti rezultat mehaničkih, termičkih, fizičkih, kirurških ili kemijskih utjecaja. Ulkus je lokalni defekt, ili ekskavacija površine organa ili tkiva, nastao ljuštenjem upaljenog nekrotičnog tkiva. Kutana rana se opisuje kao ulkus ako postoji fokalni gubitak dermisa i epidermisa.

HBOT je vrlo učinkovit pomoćni tretman za zbrinjavanje rana

Hiperbarični oksigen (HBO) potpomaže zacjeljivanje rane boreći se protiv hipoksije tkiva i vrijedan je saveznik u zbrinjavanju ishemijskih, inficiranih i rana koje ne zacjeljuju. Značajne primjene obuhvaćaju ulkuse na dijabetičkom stopalu. U plastičnoj kirurgiji, hiperbarični tretman za rane poboljšava opstanak kožnih graftova i režnjeva.

Korištenje dodatnog kisika u terapiji za zbrinjavanje rana preporuča se za sve pacijente za koje se smatra da im prijeti visok rizik od infekcije, a koji se ili podvrgavaju kirurškom zahvatu ili oporavljaju od njega.

Uđite u naše komore za HBOT

Odlični rezultati u tretiranju rana

Smanjena oksigenacija krvi može dovesti do sporog zacjeljivanja rane. Hiperbarična oksigenoterapija zahtijeva izlaganje tijela čistom kisiku u specijaliziranoj komori pod tlakom koji je viši od normalnog radi lakše apsorpcije kisika u naš krvotok.

Postupak pomaže ljudima da iskuse dašak svježeg zraka u tretiranju rana kojima je potrebno dugo vremena da zacijele, uključujući rane koje ne zacjeljuju.

  • Odgođene ozljede od radijacije
  • Infekcije mekog tkiva
  • Termičke opekline
  • Kožni graftovi i režnjevi
  • Ozljede iz prometnih nezgoda
  • Rane povezane sa dijabetesom

Oksigenoterapija za poticanje angiogeneze kod rana koje ne zacjeljuju

Neke rane ne zacjeljuju u prihvatljivom roku, kao što su ulkusi na dijabetičkom stopalu ili drugi ulkusi vaskularne insuficijencije. Hiperbarična oksigenoterapija može utjecati na mnoge od faktora koji dovode do oporavka rane korištenjem učinkovitih mehanizama djelovanja, kao što su unaprjeđenje angiogeneze, fiziološkog procesa koji pomaže u formiranju novih krvnih sudova od već postojećih.

S obzirom na to da unaprjeđenje proliferacije fibroblasta i biosinteza kolagena ovise o kisiku, tretman u hiperbaričnoj komori za rane se pokazao kao vrlo uspješan u poticanju neovaskularizacije (ili angiogeneze), uključujući druge faktore rasta koji utječu na proces zacjeljivanja rane, kao što je vaskularni endotelni faktor rasta.

Uključite oksigenoterapiju u svoju strategiju za zbrinjavanje rana

Zacjeljivanje rane je složen proces sa višefaktorskom etiologijom, a ipak je često uobičajeno da su rane hipoksične, da regiji tijela nedostaje adekvatna opskrba kisikom na razini tkiva. Ulkusi na donjim ekstremitetima kao što je dijabetičko stopalo mogu se smatrati ranama koje ne zacjeljuju, u čijem oporavku hiperbarična medicina igra vitalnu ulogu.

Traumatske rane

U slučaju traumatskih rana, studije pokazuju da se hiperbarična oksigenoterapija preporuča nakon izravne kirurške intervencije s debridmanom i reparacijom mekog tkiva i stabilizacijom kosti gdje je to primjenjivo. Nekoliko tretmana u hiperbaričnoj komori za zbrinjavanje rana može spriječiti širenje ishemijske nekroze, smanjiti edem, kontrolirati infekciju i olakšati zacjeljivanje.

Kožni graftovi i režnjevi

Kožni graftovi su tanki slojevi kože koje kirurzi presađuju u svrhu pokrivanja velikih rana ili trauma kako bi unaprijedili funkciju i izgled određene površine tijela. U većini slučajeva, kožne graftove i režnjeve tijelo dobro prihvata i oni prirodno zacjeljuju. Postoje neki faktori koji ugrožavaju graftove i režnjeve, uglavnom hipoksija i oštećena cirkulacija.

Zajednički s tradicionalnim tehnikama liječenja rane kao što su medicinsko uklanjanje oštećenog tkiva ili tretiranje antibioticima, oksigenoterapija se može pokazati kao vrlo učinkovita za zacjeljivanje rane.

Tkivima je potreban kisik kako bi zdravo funkcionirala

Jedna od glavnih koristi od hiperbarične oksigenoterapije kod rana je bolja oksigenacija pogođenih područja za poboljšanje sinteze fibroblasta i kolagena kao podrška za angiogenezu i unaprjeđenje funkcije bijelih krvnih zrnaca. Bolja mikrocirkulacija izravni je učinak povećane opskrbe kisikom koji dovodi i do smanjenja edema ili reperfuzijske ozljede.

HBOT je odlična za zacjeljivanje rana

Povećana opskrba kisikom ispunjava povećane potrebe za kisikom
kisikom kod zacjeljivanja rana.

Bez obzira na etiologiju, zajednički nazivnik rana koje ne zacjeljuju je hipoksija tkiva. Tradicionalni kirurški postupci ne rješavaju problem rana koje ne zacjeljuju i liječnici koji liječe rane trebaju razviti medicinske strategije za rješavanje svih faktora i postupaka za zbrinjavanje rana.

Visoki tlakovi su potrebni za oksigenaciju centra hipoksije kod kroničnih rana koje ne zacjeljuju. Povremeno ispravljanje hipoksije korištenjem tretmana kisikom za rane povećava replikaciju fibroblasta i proizvodnju kolagena.

Stručnjak za rane će vam reći da može potvrditi da povišenje tlaka kisika na ranu povećava sposobnost leukocita za uništavanje patogenih bakterija. Povećana opskrbljenost kisikom ispunjava povećane potrebe za kisikom kod zacjeljivanja rana. Kisik dat pod 1–2 ATA povećava brzinu epitelizacije kod ishemijskih rana. Ključni učinak suplementacije kisika je angiogeneza koja doprinosi povećanoj staničnoj proliferaciji, što čini hiperbarično zbrinjavanje rana neophodnim kao pomoćnom terapijom za reparaciju oštećenja tkiva.